A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Cicles.

Cultura i Espectacles

.
El Comentari.

Cicles.

Ferran Sáez Mateu.

Ferran Saez Mateu.Darrerament sento a parlar molt de cicles: econòmics, polítics, fins i tot culturals. Es veu que estem deixant enrere un suposat cicle econòmic ascendent, i ens endinsem en un nou cicle que fa més mala cara. És obvi que hi ha fenòmens puixants i fenòmens en plena decadència, modes in i modes out, actituds que prosperen i d’altres que no. Una altra cosa molt diferent, però, consisteix a imaginar que aquests processos obeeixen a cicles veritablement definits i fins i tot quantificables. Les fases de la lluna responen a un cicle regular i, en conseqüència, previsible; les de la borsa, en canvi, no. Per tant, aquest abús semàntic del terme cicle convindria posar-lo en quarantena, no fos cas que algun il·lús prengui decisions de les quals es pot arribar a penedir.

Seguint les passes d’Oswald Spengler i altres, la cultura catalana disposa d’un dels teòrics de la ciclicitat històrica més significatius del segle XX. Es tracta del quasi desconegut, però interessantíssim, Alexandre Deulofeu i Torres (1903-1978), autor de La matemàtica de la història. L’any 2005 l’editorial Brau va publicar un sòlid estudi col·lectiu sobre Deulofeu a càrrec d’Enric Pujol, Jordi Casassas, Francesc Roca i Juli Gutièrrez, nét de Deulofeu. Ara que es parla de cicles a dreta i a esquerra, fóra un bon moment per reivindicar Deulofeu i, de passada, recordar la data exacta en què es farà efectiva la transformació d’Espanya en una confederació d’Estats independents: 2029. Vint-i-un anys passen de pressa!

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 41. Dissabte, 12 de gener del 2008.