Diari de Girona. 19 de maig del 2005. Digital. Cultura. Pàgina 41.
Editen un volum inèdit de la Matemàtica de la Història del figuerenc Alexandre Deulofeu.
Eduard Puig Vayreda demana més consideració per a l’apotecari que va predir la desfeta fulminant de la URSS
Daniel Bonaventura, Girona
.
El llibre porta per títol Les cultures irano-sumèria-caldea hitita i egípcia i, segons el president de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Eduard Puig Vayreda, ve a completar i confirmar que la teoria de la Matemàtica de la Història també es compleix en el cas de les cultures esmentades al títol de l’obra.
Eduard Puig Vayreda presentarà el llibre demà a les 8 del vespre en un acte que tindrà lloc al Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres.
La publicació és obra de la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Figueres, els Amics dels Parcs Naturals de l’Albera i el Cap de Creus i el Centre Excursionista Empordanès.
L’apotecari figuerenc Alexandre Deulofeu va ser l’autor, doblat d’historiador, d’una extensa obra tant controvertida com lloada i que té defensors però també detractors, sobretot en l’àmbit acadèmic.
Eduard Puig Vayreda demana que es tingui com a mínim una consideració a l’home que als anys cinquanta va pronosticar que faltava mig segle per assistir a la «desfeta fulminant» de l’imperi soviètic.
«Ara no podem negar que va encertar-la quan va pronosticar la desfeta fulminant de l’imperi soviètic i va predir que s’entraria en una època d’anarquia i disgregació», afirma Puig i Vayreda, i recorda que Deulofeu també va pronosticar l’any 1951 que Alemanya lideraria Europa, tot i que en aquells moments el país encara estès enfonsat i sota l’ocupació després d’haver perdut la Segona Guerra Mundial.
Tot i que no usava la paraula independència, en el cas català Alexandre Deulofeu va predir que entre els anys 2.029 i 2.039 s’arribaria a la plena sobirania.
La teoria de la Matemàtica de la Història es basa en la idea que la història té cicle que es repeteixen.
Alexandre Deulofeu. L’apotecari, en una foto familiar al mas d’Ordis.
Un alcalde republicà.
Alexandre Deulofeu va aplicar en el camp de la història els seus coneixements científics. Així, si amb els éssers inferiors s’ha comprovat que neixen, creixen, es reprodueixen i moren, el mateix havia de passar amb els imperis.
Deulofeu va arribar a establir cicles de 550 anys que després va intentar confirmar aplicant la teoria primer a cultures com la grega, la romana, l’imperi rus, l’hegemonia alemanya o la decrepitud francesa i britànica1.
L’apotecari va arribar a publicar fins a vuit volums —on estudiava Bizanzi, Pèrsia, Macedònia, etc—, però en va deixar un d’inèdit que ara, més d’un quart de segle més tard, veu la llum per demostrar que la seva teoria també es complia amb les cultures irano-sumèria-caldea, hitita i egípcia.
També hi ha publicat un volum, intitulat La matemàtica de la història, que ofereix un resum de la seva teoria.
Juli Gutièrrez, nét d’Alexandre Deulofeu, ha iniciat darrerament la recuperació de l’obra de l’apotecari, que va ser homenatjat el 2003 per l’Institut d’Estudis Empordanesos a propòsit del centenari del naixement.
1Nota de l’editor del lloc web: segons Alexandre Deulofeu, els anomenats per ell imperis tenen una vida promig de 550 anys, mentre que les civilitzacions o cultures tenen, segons ell, fins a tres cicles de 1.700 anys.